Home :  Legislatie  : Cum stabilesc categoria de poluare, in scopul achizitionarii rovignetei

Legislatie

Cum stabilesc categoria de poluare, in scopul achizitionarii rovignetei

Conform prevederilor Ordonantei de Guvern nr. 15/2002 si a normelor metodologice de aplicare ale acesteia date de O.M.L.P.T.L. 1433/2002 incepand cu 01.01.2005 pentru toate tipurile de autovehicule omologate in Romania se va plati de catre proprietarii acestora un tarif de utilizare a infrastructurii de transport rutier.

Pentru toate autovehiculele de transport marfa, avand masa total maxima autorizata de peste 12 tone inclusiv, tarifele de utilizare a infrastructurii de transport rutier se aplica in functie de numarul de osii ale autovehiculului si de emisiile poluante. Pentru toate autovehiculele de transport marfa avand masa total maxima autorizata sub 12 tone si pentru toate autovehiculele de transport persoane, indiferent de masa total maxima autorizata, tarifele de utilizare a infrastructurii de transport rutier se aplica in functie de tipul autovehiculului si de emisiile poluante.

Gradul de poluare chimica este codificat in numarul de omologare la rubrica 5 din Cartea de Identitate a Vehiculului (C.I.V.), respectiv la rubrica 10 din Certificatul de Inmatriculare al Autovehiculului.
Astfel, vehiculele NON EURO au ultimele doua caractere din numarul de omologare numerice.

Dat fiind faptul ca legislatia romana a aplicat reglementarile cu privire la normele de poluare chimica conform directivelor europene incepand cu 1998 ("EURO 2"), pana in acel moment conditiile tehnice de omologare fiind restrictionate doar de vechimea de fabricatie a autovehiculului conform HG 594/1991, in cartile de identitate nu exista o codificare a gradului de poluare "EURO 1". Pentru vehiculele omologate in Europa gradul de poluare generic numit "EURO 1" este reglementat de Directivele 91/441 CEE, respectiv 91/542A CEE acestea fiind aplicabile pentru omologare de tip incepand cu anul 1992. Pentru aceste autovehicule dupa identificarea efectuata la Registrul Auto Roman, la cererea proprietarilor, in cazul in care gradul de poluare chimica este superior celui din cartile de identitate, acestea vor fi modificate conform clasei de emisii poluante pe care o respecta.

Dorim sa precizam ca autovehiculele ce intra in categoria "EURO 1" si/sau "EURO 2" ale caror motoare cu ardere interna sunt cu aprindere prin scanteie trebuie sa aiba sistemul de alimentare cu combustibil prin injectie sau carburator electronic si sa fie dotate cu catalizator si sonda lambda. Aceste conditii trebuiesc indeplinite simultan.

Autovehiculele avand nivelul de poluare generic numit "EURO 2" sau superior acestuia sunt codificate in numarul de omologare din C.I.V. prin ultimele doua caractere, alfanumerice, codificarea acestora fiind decriptata in tabelul de mai jos:

Clasa de emisii poluante Codificarea data de ultimele doua caractere ale numarului de omologare
EURO 2 X1, X2, X3, X4, X5, X6, Y1, Y2, Y3
EURO 3 D3, E3, R3
EURO 4 E4, R4

Modificarea in C.I.V., dupa identificarea autovehiculului se poate efectua la oricare dintre reprezentantele R.A.R.


Postat pe data de : 2008-07-19

Articole similare postate in categoria Legislatie

Reclama


  second hand  |  service-uri auto  |  dealeri auto  |  tractari  |  magazine  |  taxi  |  rent a car  |  financiar  |  legislatie  |  stiri  |  blog  |  contact 
© 2007 - 2020 Consiliere Auto
Toate drepturile rezervate
Masini Consiliere Auto Mobilpay