Home :  Stiri auto  : Unde ajung masinile returnate companiilor de leasing? ...

Stiri auto

2014-06-05

Unde ajung masinile returnate companiilor de leasing?

V-aţi întrebat vreodată ce se întâmplă cu maşinile returnate companiilor de leasing de către cei care nu îşi mai pot plăti ratele? Lăsând la o parte faptul că multe ajung să „zacă”, luni întregi, în parcări de pe la marginea Bucureştiului, unele ajung să fie vândute, la pachet, peste graniţă.

Preţurile obţinute astfel de companiile de leasing ce găsesc clienţi „în afară” sunt mai bune decât cele pe care le obţin, în general, pe piaţa internă. Cei mai mulţi clienţi preferă să dea banii toţi odată, încântaţi că pot negocia preţul „la pachete” de cel puţin patru automobile, susţin oficialii societăţilor de leasing. „Cumpărătorii acestor bunuri returnate sunt persoane fizice sau juridice, atât române, cât şi străine. Acestea cumpără un singur bun sau mai multe unităţi şi, în cele mai multe cazuri, achiziţiile se fac cu plata integrală, aceasta şi datorită faptului că pot beneficia de avantajul negocierii preţului. În prezent, la nivel internaţional, există interes pentru aceste achiziţii din partea unor clienţi din ţări precum: Ungaria, Olanda, Polonia, Germania, Moldova, Albania, Grecia, Slovacia care obişnuiesc să achiziţioneze cu plata integrală mai multe unităţi la pachet”, a declarat pentru Gândul Mihaela Mateescu, director general Raiffeisen Leasing. În plus, vestea proastă este că societăţile de leasing preconizează că procesul de recuperare a acestor bunuri să se realizeze cu aceeaşi intensitate ca şi până în prezent, primele retururi mai semnificative apărând încă din toamna anului trecut.

Nu scapă de dări

Strâmtoraţi, clienţii care nu mai reuşesc să îşi achite ratele timp de două-trei luni consecutiv la maşina în leasing sunt executaţi silit de compania de leasing şi pierd atât maşina, cât şi avansul şi ratele pe care le-au plătit până la momentul respectiv. Portretul robot al celor care sunt nevoiţi să renunţe la automobilul în leasing este cel al unei persoane fizice cu venituri medii, care are în leasing o maşină nu foarte scumpă. Dar ce se întamplă, concret, în momentul în care un client îşi returnează autoturismul firmei de leasing?

Fiecare societate de leasing stabileşte în cadrul contractului de leasing condiţiile de încetare ale acestuia, precum şi de returnare a bunurilor. “Trebuie avut în vedere, în primul rand, faptul că obiectul de activitate al societăţilor de leasing constă în finanţarea de bunuri - acordarea de sume de bani - şi nu în închirierea acestora”, spune Mateescu. În cele mai multe cazuri, returnarea obiectului de leasing nu stinge celelalte obligaţii ale utilizatorului faţă de societatea de leasing. În ceea ce priveşte Raiffeisen Leasing, sumele achitate de utilizator până în momentul returnării bunului sunt valabil încasate în baza contractului de leasing. Suplimentar, pentru recuperarea prejudiciului cauzat de neîndeplinirea obligaţiilor de plată de către utilizator, societatea de leasing se poate îndrepta împotriva acestuia până la stingerea totală a datoriilor aferente contractului de leasing. Acest prejudiciu este format din ratele de leasing şi de asigurare neplătite până la sfârşitul contractului, precum şi taxele aferente. Poliţa de asigurare nu acoperă riscul de neplată al utilizatorului, ci doar riscuri le de daună şi de furt”, ne-a precizat Mateescu. Potrivit unor informaţii din piaţa de leasing, numărul maşinilor reposedate de companiile de leasing a depăşit în prezent 11.000 unităţi.

Vezi lista completa de firme de leasing si masinile recuperate din oferta lor


sursa "Gandul.info "


Articole similare


Ultimele articole de pe blogReclama


  second hand  |  service-uri auto  |  dealeri auto  |  tractari  |  magazine  |  taxi  |  rent a car  |  financiar  |  legislatie  |  stiri  |  blog  |  contact 
© 2007 - 2020 Consiliere Auto
Toate drepturile rezervate
Masini Consiliere Auto Mobilpay